A bőrröl

 

Hypodermis (subcutaneous adipose)

Bőrünk alsó rétege a krémezés szempontjából a legkevésbé fontos, mert nincs az a krém ami idáig eljut. Annyit azonban nem árt tudni, hogy ezt az alsó réteget főként zsírsejtek (adipocytes) alkotják, amik idővel fogynak. A zsírsejtek csökkenése pedig lógó, megereszkedett arcbőrhöz vezet. Ez ellen mi magunk nem igazán tehetünk, csak a plasztikai sebész (fat transfer)....

Dermis

Bőrünk legvastagabb rétege a középső, a dermis. Nagyon sok fontos dolog van itt: kollagén, elasztin, faggyú és izzadság mirigyek, szőrtüszők, hajszálerek. E réteg legfontosabb sejtje a fibroblaszt, ami a sejten kívüli mátrixot (extracellular matrix, a „habarcs”, ami a sejteket össze tartja) termeli. A sejten kívüli mátrix fontos összetevői a proteoglycanok (vízmegkötő molekulák, amiknek a bőr hidratáltságában fontos szerepük van), a hyaluron sav (szintén fontos hidratáló), a kollagén és az elasztin. Az utóbbi kettő a bőr számára kulcs fontosságú fehérjék. A kollagén a bőr struktúrájáért felelős (valahogy úgy, mint a sátorrudak a sátorért, vagy a vas a vasbetonért), az elasztin pedig a bőrünk rugalmasságáért. A kollagén és az elasztin is csökken idővel a bőrünkben, ami ráncokhoz és a bőr megereszkedéséhez vezet. Nem árt még megemlíteni a faggyú mirigyeket sem, amik faggyút (zsírt) termelnek. Akiknek száraz a bőre, azoknak nem termelődik elég, a zsíros bőrűeknek pedig túl sok is termelődik.

Epidermis

Bőrünk legfelső, 0.5-1mm vastag rétege. A legfontosabb sejtek itt a bazális sejtek (keratinocytes), melyek az epidermis alján folyamatosan termelődnek. Ahogy a bazális sejtek idősödnek, úgy vizet vesztenek, laposodnak és felfelé vándorolnak, míg eljutnak a bőrünk legfelső rétegébe(stratum corneum ). A stratum corneum leginkább elhalt, kilapult bazális sejtekből (corneocytes) áll. Ezek az elhalt sejtek folyamatosan hámlanak le, és cserélődnek a lentről jövő újabbakra. Az epidermis 3-5 hetente természetes módon megújul. Ezen a folyamaton gyorsítanak a különféle hámlasztók. Az epidermis állapota határozza meg a bőr frissességét, üdeségét, a ráncok viszont a dermisből erednek.

 

 

A bőrápolásról – az alapok

A bőrápolási rutinok szokásos alap lépései a tisztítás, a tonizálás, a hidratálás és a fényvédelem, a haladóbb rutinoknak pedig legtöbbször része az exfoliálás és valamilyen célzott kezelés is. A tisztításon kívül egyik elem sem kötelező (persze semmi nem kötelező, de koszos arccal azért mégsem szokás járkálni). A bőrápolási rutint célszerű bőrtípusunkhoz és fő bőrproblémánkhoz (már ha van) igazítani. Nézzük a lépéseket:

Tisztítás: Bármilyen is a bőrünk, megfelelően tisztítani mindenképp érdemes. A tisztítás célja, hogy eltávolítsuk a koszt, a port, a sminket és a felesleges faggyút. Este mindenképpen ajánlatos alaposan arcot mosni, bőrünktől függően esetleg reggel is. Arcunk tisztításához legjobb egy kíméletes arclemosó, ami nem tartalmaz alkoholt és túlságosan erőteljes, irritáló tisztítókat (pl. a sodium-lauryl-sulfate), amik a „nem felesleges” faggyút és lipideket is eltávolítják az arcunkról és ezáltal megbontják a bőr természetes védekező rétegét (natural skin barrier).

Tonizálás: A tonizálás arra való, hogy eltávolítsa az utolsó kosz, smink és tisztító maradványokat is a bőrről, összehúzza a pórusokat (valójában a bőr szövetet, amit pl. a hideg víz is megtesz) és vissza állítsa a bőr ph értékét (a bőr enyhén savas, a tisztítók hagyományosan enyhén lúgosak). Megmondom őszintén, hogy bár a saját bőrápolási rutinom azt hiszem viszonylag haladónak mondható, én nem használok tonikot. A fenti „hivatalos, marketing” érvek nem győztek meg: egy kíméletes, jó tisztító ph-ja a bőrnek megfelelő, és egymaga is képes szerintem minden koszt eltávolítani. A pórusaimat pedig nem szeretném összehúzni rögtön tisztítás után, mert úgy az utána következő lépések hatóanyagai nehezebben szívódnak be. Ha érdekel a „tonizálni vagy nem tonizálni” téma: a márkák honlapján elolvashatod, hogy a tonikjaik mire jók (legalábbis elvileg), és itt van kettő cikk, akik hozzám hasonló véleményen vannak: http://skin-nail-care.suite101.com/article.cfm/toning_your_skin és http://www.smartskincare.com/skincarebasics/basictoning.html

Hidratálás: A legtöbb bőrtítpusnak jót tesz egy hidratáló krém. Bármilyen is a bőrtípusunk fontos az, hogy a hidratáló krémünk sok a bőr egészséges működéséhez szükséges anyagot tartalmazzon, mint pl. természetes (skin-identical, azaz bőrünkben amúgy is megtalálható) hidratáló anyagok, antioxidánsok, sejt-kommunikáló (cell-signalling) anyagok (amik a sejteket a helyes, egészséges viselkedésre bíztatják, pl. több kollagén termelésére). Bőrtípusunk leginkább azt határozza meg, hogy milyen állagú is legyen a hidratáló. A száraz bőrűeknek a testesebb krémek valók, míg a zsíros bőrűeknek a könnyű, gél állagú krémek javasoltak. Hogy milyen összetevőket is érdemes pontosan keresni a hidratálók dobozán (merthogy mindig rá vannak írva az összetevők a dobozra! :)), mi is az hogy testesebb vagy könnyebb egy krém, meg úgy általában hogyan is válasszunk jó hidratálót, azzal még sokat fogok foglalkozni...

Fényvédelem: A reggeli arcápolás elengedhetetlen része a fényvédelem (hogy miért, erről is fogok még sokat írni). Használhatunk fényvédős hidratálót, vagy külön fényvédőt is. Az előbbiek álatlában kisebb védelmet adnak, míg az utóbbiak nagyobbat. Arra mindenképp érdemes figyelni, hogy a fényvédőnk UVA és UVB elleni védelmet is nyújtson (egyenlőre annyit mondok, hogy ha jó fényvédőt akarunk, de nem értünk hozzá, akkor vegyünk a patikában, vagy pedig keressünk olyat, aminek a doboza az UVA védelemről is beszél. Hogy pontosan milyen összetevők nyújtanak a tudomány mai állása szerint megfelelő UVA és UVB védelmet, arról még fogok írni....).

Exfoliálás (hámlasztás): Az exfoliálás célja, hogy a stratum corneumon (a bőr legkülső rétege) lévő elhalt hámsejteket eltávolítsa. A hámlasztás révén a bőrfelszín frisebb, üdébb, egyenletesebb lesz, a többi krém hatóanyaga könnyebben és jobban beszívódik a bőrbe, zsíros bőr esetén pedig csökkenhet a zsírtermelés is. Hogy valóban kell-e hámlasztani és milyen gyakran, arról megoszlanak a vélemények. Leggyakoribb tanács a heti 1-2 alkalom, de egyre több cég napi használatra való hámlasztókat is gyárt (pl. Clinique 3 lépés program). Exfoliálni lehet fizikai hámlasztókkal, azaz bőrradírral, vagy pedig kémiai hámlasztókkal (leggyakoribbak az AHA és a BHA). Ha a bőrünk érzékeny, rozaceás vagy acnés, akkor mindenképp kémiai hámlasztót válasszunk. Manapság elég nagy divat az exfoliálás, külön kis tudománya van, így persze erről is még sokat fogok írni.....

Kezelés (treatment): Ez a lépés általában nem jelent mást mint valami hatóanyagban gazdag szérum/gél alkalmazását. Teljesen egyén függő, hogy ki mivel szeretné „felturbózni” az alap rutinját. Például acnésoknak jó ötlet lehet benzol-peroxide gélt használni, úgy általában bárkinek jót tesz egy antioxidáns vagy hidratáló szérum. A szérumot mindig a megtisztított arcbőrre, a hidratáló krém alá érdemes kenni, hogy minél jobban felszívódhassanak a benne lévő hatóanyagok.

 

Bőrápolás: Milyen típusú a bőröd?

 

Bőrödet típusának megfelelően kell ápolnod, viszont nem biztos, hogy tudod milyen típusú. Az alábbi leírásból rögtön kiderül. Száraz bőröd van, ha: színe sápadt, könnyen hámlik, esetleg repedezett, vagy hajlamos a bőrirritációra és pórusaid zártak. Normál bőröd van, ha: lágy, sima bőrfelszín, néhol feszülő és érzékeny.

Normál, vagy zsíros bőröd van, ha: az úgynevezett T vonalban zsírosan fénylő bőr, tág pórusokkal és mitesszerekkel rendelkezik. Ha az itt leírt jeleken kívül bőrünk néhol száraznak látszik az alacsony nedvességtartalom miatt, további okunk van feltételezni, hogy arcbőrünk az említett osztályba tartozik. Zsíros bőröd van, ha: fakó, esetleg sárgás tónusú a bőröd, és nyitott pórusokkal olajosan fénylő felszínnel rendelkezik. Nos, most elkezdhetjük a bőrápolást!

Száraz bőröd van?

Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, salátát! Célszerű sok ásványvizet inni. Hidratáld bőrödet, és érdemes megkérdezni a kozmetikusodtól, hogy melyik krémet ajánlja. Ne használj alkoholos készítményeket, mert azok jobban szárítják a bőröd!

Normál bőröd van?

Örülj! :) Nem sok mindenkinek van ilyen szerencséje. Hogy megtartsd ezt az állapotot, érdemes nappalra egy könnyű hidratáló krémet felkenni. Hetente használj az elhalt hámsejtek eltávolítására szolgáló bőrradírt, de ne vidd túlzásba, mert akkor magadnak ártasz.

Zsíros bőröd van?

Mindenképpen kerüld a zsíros, fűszeres, ecetes ételek fogyasztását, és helyettesítsd őket gyümölcsökkel. Mosakodáshoz használj alkoholos tonikot, illetve itt is ajánlott a bőrradír használata. Minimum havonta látogass el kozmetikusodhoz, és kérj tőle egy tisztító tini kezelést!

 

 

 

This free website was made using Yola.

No HTML skills required. Build your website in minutes.

Go to www.yola.com and sign up today!

Make a free website with Yola